פתח תקווה - מנועים (ממפגש עם עו"ד)

Share:
Facebook Twitter Whatsapp Email
Observers: 
עדה ר', עדה ה',
Oct-17-2007
|
 שופט: רס"ן איתי רגב
תובע: עאטף עוידה
סניגורים: עו"ד עאבד, עו"ד מחאג'נה
קלדנית: רב"ט דנה שחם
מתורגמן: שיבלי חלבי ו-2 שוטרים צבאיים בקצה האולם. 
כללי: עדה ר. מציינת את ה"גבריות" של המעמד. רק 2 נשים מבוגרות שבאות לצפות וכמובן, מחוץ למערכת.  היום 13 חשודים להארכת מעצר מתוכם 4 מעוכבי מפגש עם עו"ד.הדיונים החלו בשעה 09.30עו"ד מחאג'נה הגיע רק בשעה 10.00 ועל כן הכניסו את המעוכבים תחילה. עו"ד עאבד מספר לי שהעצורים מתלוננים שסוהרים נכנסו בלילה ועשו עליהם חיפוש. הם הפשיטו את כולם ערומים ועשו בדיקות פיזיות ומשפילות.  (זאת, כנראה, היתה תכנית משטרתית כוללת כי פשיטה כזאת היתה באותם הימים גם בכלא "קציעות" שם יושבים עצירים פלסטינים – היתה שם התקוממות כללית במהלכה נהרג אחד העצירים וכמה אחרים נפצעו).
הסוהר מאיר, יחסית אדם מבוגר, דוחף ומאיץ את העצירים במעלה ובמורד המדרגות, דוחף בגבם בעוד הם מדברים עם עו"ד באולם כדי שיצאו כבר. במסדרון יש צעקות לזירוז בין השוטרים שסוחבים/דוחפים את העצירים קשורי הרגליים.  פניה לשופט נענית ב"לא ראיתי ועל כן לא אוכל להגיד דבר" אבל אח"כ מתרצה ומעיר למאיר. באולם המזגן מרעיש, השופט ועו"ד מחאג'נה מדברים בלחישה והמתורגמן מתרגם במקביל. די קשה להבין את הנאמר.4 המנועים מוכנסים ראשונים, אחד אחרי השני אבל פסקי הדין ניתנים רק כשמסתיימים כל הדיונים.בתקופה האחרונה שמתי לב שעורכי הדין, כשהם מתנגדים לבקשת התביעה להארכת מעצר הם גם מוסיפים באותו דיון ש"ניתן להסתפק ב- 8 ימים" או "שבוע" או "תקופה קצרה יותר". זה תמיד מופיע עם "מתנגדים לבקשה". אני תוהה לאיזה צורך הם מוסיפים אפשרות של פשרה.חשוד מס. 11 כבר יושב תקופה של חודש וחצי ומעצרו הוארך לעוד 30 יום. הוא התלונן על שיטות של הפחדה ובידוד. האם יש מי שמפקח על ה"טיפול" של הסוהרים כשהעצירים נמסרים לידיהם לתקופות כל כך ארוכות ולא מובאים לפני שופט שם, לפחות, אפשר להעלות את זה? 
1.     מנוע:  חאלד ג'מאל מחמוד עדילי,  ,  יתמא,  נעצר:13.10., בקשה: 22 יום.מנוע מפגש עד 18.10.07.עו"ד עאבד:  מתנגדים לבקשה. מאחר והחקירה בתחילתה אין לקבוע מראש 22 יום לצורך החקירה.  לפעמים ההארכה מתייתרת (משפטית – נעשית מיותרת) כי החקירה הסתיימה. זהו מעצרו הראשון של החשוד ולא מוכרות שיטות החקירה. כדאי שביהמ"ש יהדק את הפיקוח השיפוטי על החקירה. ניתן להסתפק בשבוע ימים בלבד תוך הוראה לרשות החוקרת לקדם אותה יותר מהר.
החלטה: הארכת מעצר 8 ימים. במהלך שבוע זה תעודכן תכנית החקירה לפי הצורך ותוגש בקשה נוספת באם יהיה צורך, אשר תישקל לגופה. 
2.     מנוע:  יוסף סולימן אסעד ברהם ,  ביתא-פוקא, נעצר: 14.10.07.  בקשה: 22 יום. מתנגדים לבקשה. עו"ד מחאג'נה:  החשוד נעצר לפני יומיים וחקירתו עדיין בראשיתה. הארכת מעצר של שבוע של העצור יכולה להבהיר את התמונה.           
החלטה: הארכה של 8 ימים. בתקופה זו תיבחן תכנית החקירה להמשך הדרך.
 
3.     מנוע:  סאמר מוסא מוצטפא גמהור, בית ענאן,  נעצר:11.10.07 בקשה: 15 יום.מניעה: עד 21.10.07. עו"ד מחאג'נה: מתנגדים לבקשה. נעצר לפני 6 ימים. החקירה בראשיתה. הוא גם מנוע מפגש. לא ניתן, בשלב זה, להתייחס לחשדות. אנו מגששים באפלה ולא נותר לנו אלא להשאיר בידי ביהמ"ש שיבחן את החומר הסודי ויבדוק האם החקירה מצדיקה את התקופה המבוקשת.
החלטה: המשך מעצר ל-15 יום. 
4.     מנוע:  מוחמד רוחי עבדאללה תראבי, ת.ז.  צארה,  נעצר:11.10.07  בקשה: 22 יום.מנוע מפגש עד 18.10.07.
עו"ד מחאג'נה: מתנגדים לבקשה........
החלטה: הארכת מעצר 21 יום. 
5.     נאהד רשיד שקיראת שכם, נעצר: 21.9.07,  בקשה: 22 יום.
עו"ד עאבד: כמה מעורבים עוד לא נחקרו?
ח: אין לי מספר.
ס: יש בכלל מספר של מעורבים?
ח: כן   (וכו' בסגנון זה)
ס: יש מעורבים שחלקם נמצאים במעצר, אולי אפילו כולם. החשוד מסר גירסה במשטרה. רוב הפעולות שהתובעת מבקשת לבצע כבר בוצעו. אנחנו סומכים על שיקול דעתו של ביהמ"ש שיקבע תקופה של שבוע בלבד. הגיע הזמן שהחקירה תגיע לסיומה. (החשוד מנסה להסביר לתובע משהו אבל התובע מסמן לו לשתוק כי השופט קורא את פסק הדין).החשוד קם ומדבר בערבית אל השופט – ".. אני כבר בשלבי סיום החקירה. המצב גרוע מאד בבית. אני דואג למשפחה. גם צריך לתת לנו כבוד של בני אדם. פעמיים בחקירה הייתי בצינוק. לפני שנכנסתי לצינוק עשו לנו חיפוש קשה כשאנו ערומים. למרות שנבדקנו בעת מעצרנו וראו שאין לנו נשק עשו עלינו חיפוש כשאנו ערומים וזאת פעולה משפילה".
החלטה: הארכת מעצר 15 יום. תכנית החקירה בוצעה וחלה התקדמות של ממש. התקופה שהתביעה מבקשת קשורה ישירות לפעולות שבוצעו ועוד אמורות להתבצע.לאור דברי המשיב בדבר ההתנהגות כלפיו, יש לציין כי על רשויות המעצר חובה להקפיד על בטחונו של המשיב ועל ביטחונם של עצורים אחרים ועל שמירה על הסדר בבית המעצר. במסגרת חובה זו מותר לרשות לבצע פעולות ענישה כנגד העצורים במידת הצורך וכן לערוך חיפושים כדי להבטיח שהעצורים לא יחזיקו ברשותם ציוד היכול לפגוע בהם ובאחרים. אין צורך לציין כי גם כאשר מוטלים ענשים ומתבצעות פעולות לשם אכיפת הסדר, יש להקפיד כי פעולות אלו יבוצעו על פי דין בתוך מאמץ מרבי לשמור על כבודם של העצורים. (?)    (השופט מפנה את עוה"ד להוראה הזאת גם לגבי החשודים הנוספים שהתלוננו על ההתעללות). 
6.     אמגד עליאן סעד זאמל,  שכם, נעצר: 10.9.07,  בקשה: 15 יום.
עו"ד עאבד: גם החשוד הזה מתלונן על כך שהפשיטו אותם ערומים וחיפשו בצורה משפילה על גופם. אנחנו מתנגדים לבקשה. העצור נמצא כבר כ-40 יום במעצר, נחקר רבות. הוא מכחיש את החשדות נגדו. עד היום לא נגבתה גרסתו במשטרה. הרשות החוקרת אינה עושה די לקדם את חקירתו. מבקש לקצר את מעצרו לשבוע בלבד.
החלטה: בדיון הקודם במשפטו של המשיב קבע ביהמ"ש כי החשדות נגד המשיב היו במהותן חומר מודיעיני (?) ועם התקדמות החקירה התגבשו ראיות לכאורה הקושרות אותו לבצוע עברות עדכניות כנגד בטחון האזור. הארכת מעצר ב-15 יום.
 7.     יוסף איברהים עבד אבו סבחה,   יאטה חברון, נעצר: 5.9.07,  בקשה: 15 יום.
עו"ד מחאג'נה: מתנגדים לבקשה. החשוד נמצא במעצר תקופה ארוכה והיה גם תקופה ארוכה מנוע פגישה עם עו"ד.  הוא נעצר כשהיה בעבודה והוא רק דואג לעבודתו ולפרנסת משפחתו.  מבקש מביהמ"ש להורות שזאת תהיה תקופת מעצרו האחרונה ויורה גם לקצוב את זאת ללא יותר מ-8 ימים. החשוד מבקש שביהמ"ש יורה גם על בדיקת רופא – דבר שנמנע ממנו כבר שבועיים.
החלטה: הארכת מעצר 15 יום והוראה לרשויות המעצר לדאוג ולהקפיד על טיפול רפואי ומעקב. 
8.     בשאר וואליד עבדאללה חאדר,  ביתא,  נעצר: 7.9.07,  בקשה: 22 יום.
עו"ד מחאג'נה: מתנגדים לבקשה. החשוד שיתף פעולה עם החוקרים. החקירה תקועה ולא מיחסים לו חשדות נוספים. החשוד כבר נתן גירסה. ניתן להסתפק ב-8 ימים.
החלטה: הארכת מעצר 15 יום. 
9.     מהדי פאייז עבדאללה עאשור,   שכם,  נעצר: 22.9.07,  בקשה: 22 יום.
עו"ד עאבד: מנהל את הדו שיח הרגיל עם התובע על מספר הפעולות שבוצעו, תכנית החקירה, חקירת עדים שבוצעה או עדיין לא והתובע, כדרכו, מפנה הכל לתיק או לדו"ח החסוי.  הוא שואל את החוקר האם היה זה הוא אשר גבה מהחשוד את האמרה המשטרתית כי מי שגבה ממנו אותה אמר לו שבזה הסתיימה החקירה וביום רביעי ישוחרר. החוקר אומר שזה לא היה הוא.  עו"ד עאבד שואל ישירות את החוקר אם לא ניתן היה לקצר את תקופת החקירה המבוקשת. הוא טוען שהחשוד כבר נחקר רבות גם באמצעות מדובבים, גם יצא לשטח עם החיילים – הכל בטח מופיע בדו"ח החקירה. החשוד מסר אימרה לפני יומיים. יש מעורב, אותו נהג שנמצא במעצר גם הוא והבוקר הוארך מעצרו וגם הוא והבוקר הוארך מעצרו וגם הוא נחקר כבר במשטרה ואין מקום להאריך את מעצרו אפילו ביום אחד מאחר וחקירתו נסתיימה.  מבקש מביהמ"ש להורות על השלמת החקירה ושחרורו.
החלטה: הארכת מעצר ב-15 יום. הנאשם נעצר בנסיבות שאינן מטילות ספק במעורבותו הישירה בפעילות צבאית נגד בטחון האזור ונגד בטחון מדינת ישראל. 
10. אדהם צברי מוחמד רביע,  בית ענאן,  נעצר: 12.9.07,  בקשה: 15 יום.(הנאשם הזה, בן 23, נראה מאד צעיר, רזה מאד, מפוחד ועצבני).
עו"ד עאבד: (מבקש לציין לפני ביהמ"ש שהוא מחליף היום את עו"ד צבאג) בשבועיים האחרונים החשוד יצא לחקירה רק פעמיים ונאמר לו שהיום התיק שלו יועבר לידי התביעה הצבאית. מבקש לקצר את התקופה המבוקשת לשבוע בלבד. החשוד כבר מסר גירסה במשטרה לפני שבועיים.
החלטה: הארכת מעצר 15 יום. מאז מעצרו מסר 4 אימרות במשטרה, כל אחת מהן משלימה ומוסיפה לקודמות. 
11. בשאר חיסם אחמד דיאב,  שכם,  נעצר: 8.9.07,  בקשה: 30 יום.
עו"ד מחאג'נה: מתנגדים לבקשה. החוקרים נוקטים בשיטות הפחדה ובידוד כדי ללחוץ על החשוד.
החלטה: 30 יום. 
12. מחמד יוסף חמיס עטיה, שכם,  נעצר: 19.9.07, בקשה: 16 יום.עו"ד עאבד: מסכימים לבקשה.החלטה: לאור חומר הראיות והסכמת הצדדים הארכת מעצר 16 יום ועד אז תביעה מוכנה למשפט. 

M